Her kan du læse hvorfor du skal spise meget spidskål, for den indeholder masser af sunde ting, og samtidig kan spidskålen tilberedes på utallige måder.
Spidskål indeholder langt mere C-vitamin end kartofler, og samtidig kan spidskålen både spises rå i salater, koges, steges, dampes og indgå i mange retter.
Spidskålen kan købes året rundt, men intet slår de friske kål om sommeren og først på efteråret.
Kålen indeholder masser af vitaminer og mineraler, og den er blandt andet god for fordøjelsen på grund af indholdet af kostfibre.
Der er blandt andet masser af C-vitaminer i spidskålen, og faktisk tre gange flere end i kartofler. Og blot 100 gram kål er nok til at dække dit daglige behov for netop C-vitamin.
Knug kålen i hånden
Som med så meget andet kan du bevare flest mulige næringsstoffer ved ikke at tilberede spidskålen, og den kan heldigvis anvendes uden videre i salatskålen. Her på siden finder du masser af lækre opskrifter med netop spidskål.
Når kålen anvendes i salater, skal den blot snittes helt fint, hvor du starter fra spidsen og ind. Undgå at bruge stokken, og nogle gange skal du også fjerne det yderste blad på kålen.
Et godt trick til anvendelse af spidskål i salat er, at knuge de fintstrimlede kålstrimler i hånden, inden du lægger dem i salatskålen. Det vil nemlig blødgøre kålen.
Brug kål til frikadeller
Spidskål kan som sagt indtages på et utal måder. Prøv at anvende den som stuvet spidskål til frikadeller, eller del den i kvarte og bag den i ovnen. Eventuelt kan du vikle et stykke parmaskinke om, og stege kålen ved 200 grader i cirka 15 minutter.
Spidskålen kan også lynsteges på panden, eller blot dampes få minutter i letsaltet vand. Mulighederne er mange, men generelt skal du blot huske ikke at tilberede kålen for længe.
Sæson for spidskål
Spidskål er i øvrigt i sæson i Danmark fra først på sommeren og hen til slutningen af oktober. Resten af året importeres mange spidskål fra udlandet, og de indeholder også mange næringsstoffer, så du kan roligt spise kålen året rundt.
Tidligere gik spidskålen også under navnet sukkertopkål, men dette anvendes ikke længere.
Hvad synes du om denne faktaartikel?
- Fakta om spidskål