Broccoli er en af de mest anvendte kåltyper i Danmark, og det er godt, fordi den er enorm sund. Her kan du blive klogere på den sunde grøntsag.
Broccoli er en fantastisk grøntsag at have i køkkenet. Ikke kun fordi den kan bruges i utallige retter, men også fordi den er så sund.
Og hvis vi starter med den sunde del af broccolien, så er den blandt andet blevet fremhævet som vigtig i kampen mod kræft.
Ikke at store mængder broccoli alene kan hindre kræftsygdomme, men den indeholder en række stoffer, som har vist så nyttige og værdifulde i forebyggelsen af kræftsygdomme.
Så det er blot en enkelt god grund til at spise masser af den.
Store mængder C-vitaminer
Men i det hele taget indeholder broccoli masser af vitaminer og mineraler.
Den er blandt andet rig på C-vitaminer, og faktisk en stor kilde til netop indtagelsen af C-vitaminer med omkring 120 mg C-vitamin pr. 100 gram rå broccoli.
Dertil kommer et stort indhold af blandt andet A-vitamin, jern og folinsyre. Plus meget andet godt.
Tilberedes nænsomt
I køkkenet er den særdeles alsidig, fordi den kan anvendes på utallige måder. Du kan sagtens spise den rå i salater, men den kan også koges, dampes eller steges.
Du bevarer bedst vitaminer og mineraler i broccolien ved at dampe den kortvarigt, og du skal aldrig koge den for længe i masser af vand, for så forsvinder store mængder af blandt andet C-vitaminer. Så tilbered den nænsomt.
Broccoli er i øvrigt også fremragende som broccolisuppe, i en broccolitærte – eller prøv den sammen med pasta.
Opbevaring af broccoli
Broccolien opbevares bedst i køleskabet. Pak den gerne ind i en plastpose, hvor den så kan holde i op til to uger.
Men hold den væk fra blandt andet tomater, der hurtigere vil gøre den dårlig. Så læg den ikke grøntsagsskuffen hvis du har tomater og æbler der.
Rå broccoli indeholder i øvrigt cirka 45 kalorier pr. 100 gram.
Se også disse opskrifter
-> Derfor skal du spise meget mere spidskål
-> Sådan laver du verdens bedste frikadeller
-> Se opskrift på nemme pølsehorn lavet af bløddej
Hvad synes du om denne guide?
- Fakta om broccoli